Като стопани на куче, което приемаме за част от семейството, се

...
Като стопани на куче, което приемаме за част от семейството, се
Коментари Харесай

5 забележителности в България, които да посетим с домашния си любимец

Като стопани на куче, което одобряваме за част от фамилията, се стараем постоянно да пътуваме с него, без значение дали посещаваме някой град, вървим на планина или планираме почивката си на морето.

И в случай че с годините от ден на ден хотели и къщи за посетители започнаха да позволяват настаняване с домакински любим, много по-трудно e да се откри плаж или хижа в България, където да се гледа с положително око на посещаване и с четириногия ни приятел.

Едно от най-надеждните места за информация къде какво е позволено и неразрешено що се отнася до посещаване с домакински любим са другите групи в обществените мрежи, където хората споделят опита си от несъмнено място - хотел, ресторант, плаж, забележителност и така нататък
 Снимка 621622

Така с помощта на групата във Фейсбук " На отмора с домакински любим " успяхме да подберем пет забележителности в България, които да посетим на два крайници и четири лапи - Царевец, Ботаническа градина Балчик, Белоградчишки скали, Парк за мечки Белица и пещера " Магура " . Но преди да се отправим натам, дано се подготвим за пътуването.

С домакински любим в колата

Има два вида кучета - за едните да се возят в кола с глава през прозореца, е същинско наслаждение, само че за другите нещата са по-скоро граничещи с смут. Много животни треперят, повръщат, нервничат и оставят на притежателите си горчивото възприятие на страдание, че изобщо са ги взели.

От който и от двата вида да е нашият домакински любим, има правила, с които да превърнем пътуването в по-приятно занятие, тъй като персоналният автомобил остава най-сигурният и най-спокойният вид от всички.
 Снимка 621614

Колкото и да не обръщаме внимание на косми и кални лапи, истината е, че в колата може да стане много грозно и мръсно. И е по-добре да спестим автомивката след всяко пътешестване, като купим сменяеми калъфки за седалки, които да слагаме, когато сме на път с кучето.

Не е зле и да си осигурим преграда/колан, който да го задържи, ако спрем по-рязко. Той ще ни даде по-голямо успокоение, до момента в който караме, само че ще спести и неприятни произшествия, в случай че кучето реши да скочи в придвижване, тъй като е видяло някоя котка да вземем за пример.

Най-удобно е да приготвим специфична чанта за принадлежностите на домашния любим. В нея е добре да има мокри кърпички, торбички за разчистване, купичка/бутилка с вода, кучешки бисквитки и обичана играчка на животинчето.
 Снимка 621609

Препоръчително е да не храним кучето преди пътуването (поне три-четири часа) и да носим със себе си медикаменти срещу гадене, като авансово се консултираме с ветеринар за точната доза.

През лятото поради високите температури е значимо постоянно да пускаме климатик. Нека обаче не духа право в животното. Никога не трябва и да зарязваме кучето в колата единствено, без значение дали на открито е топло или студено. Според ветеринарите излагането му даже единствено за 15 минути на прекомерна горещина в автомобила могат да причинят прегряване и топлинен удар.

С домакински любим във влака

Ако не разполагаме с персонален автомобил, само че обичаме да сме в компанията на кучето си, е значимо да знаем и разпоредбите при пътешестване с трен. Информация за това най-лесно и правдиво се добива от уеб страницата на БДЖ. Оттам разбираме, че с домакински любим може да се возим единствено във второкласните вагони с авансово закупен билет, който е на цената на половин постоянен. Задължително е да носим и паспорта на животното.

Може да транспортираме коте, куче от по-малка или междинна порода и до три зайчета, като се изисква те да бъдат в клетка или чанта за превозване.
 Снимка 621618

От опит споделяме, че кондукторите не вършат проблем, в случай че кучето не е в клетка, а го оставим в скута си или на пода. Не подсигуряваме в какво въодушевление ще е животното. Условието е да не пречи на останалите пасажери. Ако някои хора не са съгласни животното да е в купето, ще се наложи да се возим в платформата на вагона с него.

Ако кучето е по-голяма порода, би трябвало да е с намордник и да пътува на платформата на последния вагон. Животните не се позволяват в спални и кушет вагони, само че несъмнено, има и изключения.

Ако е куче-водач или куче-асистент на хора с увреждания, може да пътува и в спалните вагони след показване на нужната документи, която го потвърждава.
 Снимка 621607

Точно като при пътуването с кола, би трябвало да се уверим, че имаме вода в уместно шише или купичка, с цел да предложим на животинчето при потребност.

Къде в България с домакински любим

Ядро на Второто българско царство, когато Велико Търново е столица на страната, Царевец е построен върху руините на ранновизантийска цитадела. Дворцовият комплекс в центъра му е защитен от вътрешна каменна стена с две бойни кули и два входа, и включва тронна зала, дворцова черква и царски палати.

Струва си да посетим Царевец и поради опцията да гледаме " Звук и светлина ". Спектакълът се организира целогодишно, без значение от метеорологичните условия и може да бъде следен гратис на националните празници и на празниците на града. Във всеки различен ден " Звук и светлина " е против възнаграждение, в случай че бъде направена поръчка от самостоятелни клиенти или проведени групи.
 Снимка 621634

Посещение с домакински любим: Да, както категорично е упоменато на уеб страницата, само че кучето би трябвало да бъде на мотив. И да не забравяме за хигиеничните торбички, в случай че животинчето направи някоя беля. Последното важи за всяко място, на което вървим с домашния си любим.

Един от най-известните скални явления в страната, те съставляват скални групи и единични скали с неповторими форми - естествени формирания от ерозията на водата и вятъра, които тук-там са високи над 200 метра. Някои наподобяват разнообразни митични фигури и човешки силуети.
 Снимка 621633

Снимка на Белоградчишките скали на фотографа Владислав Терзийски притегли вниманието даже на Илон Мъск към родината ни. Кадърът бе коментиран от милиардера в Twitter, който написа, че му припомня на пейзаж от известна видеоигра.

Посещение с домакински любим: Да (по информация по телефона), само че е наложително да бъдат водени на мотив.

Ботаническата градина е част от Архитектурно-парковия комплекс " Двореца " - някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска от началото на XX век.
 Снимка 621631

Ботаническата градина е благосъстоятелност на СУ " Св. Климент Охридски " и е основана през 1955 година Площта на й е над 190 дка, като включва над 4900 типа растения.

Посещение с домакински любим: Да (по информация по телефона), само че е наложително да бъдат водени на мотив.

Макар да съществува от 2000 година, Паркът на танцуващите мечки е чужд за множеството хора, а си коства да се види. Идеята и предназначението му е битката против мъченията на мечките в България.

Паркът съставлява заградена гориста околност над Белица и се простира на 120 декара повърхност. Разположен е измежду гъсти иглолистни и широколистни гори, хълмове и поляни, предлагащи условия за приятна разходка и усамотение. Съставен е от две елементи, свързани с 30-метров мост, по който мечките минават свободно.

Посещение с домакински любим: Кучетата са добре пристигнали в парка, само че е наложително да бъдат водени на мотив, както е разказано и в уеб страницата на парка.
 Кратък справочник на фолклорните фестивали в България
Кратък справочник на фолклорните фестивали в България

Съборите, панаирите, надпяванията и кулинарните фестивали на лято 2023

Защитена от ЮНЕСКО като естествена забележителност, пещерата прилича подземна катедрала и е една от най-ярките туристически атракции в Източна Европа.

Онова, което я прави в действителност неповторима, са извънредно добре непокътнатите антични рисунки, които нямат аналог освен в България. Подобни на тях са открити само във Франция, Италия и на Иберийския полуостров.
 Снимка 621630

Посещение с домакински любим: Да (по информация по телефона ), само че е наложително да бъдат водени на мотив или, както ни разясниха при позвъняване. Добре е да имаме поради, че множеството кучета не се усещат спокойни в пещерите, където е мрачно, стръмно, влажно и хлъзгаво на доста места.

Съдържанието е направено по план на.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР